Twoja przeglądarka nie wyświetla HTML5

Wystawa produktów ziem górskich połączona z degustacją dań regionalnych i konkursem na najciekawsze

 Podczas tegorocznych Dożynek Diecezjalno - Powiatowo - Gminnych w Żywcu nie lada gratkę będą mieć smakosze kuchni regionalnej. Oprócz góralskich pyszności serwowanych przez panie z Kół Gospodyń Wiejskich, będzie można spróbować specjałów regionalnych przygotowanych przez żywieckich restauratorów.

 

W niezwykły świat żywieckiej kuchni, która jest prawdziwym rajem dla amatorów dobrego jedzenia będzie można zajrzeć dzięki "Wystawie produktów ziem górskich połączonej z degustacją dań regialnych i konkursem na najciekawsze potrawy ziem górskich", którą organizują Koalicja Marek Ziem Górskich oraz Miejskie Centrum Kultury w Żywcu. Wystawa odbędzie się podczas Dożynek Diecezjalno - Powiatowo - Gminnych zaplanowanych na niedzielę, 11 września br. w żywieckim Amfiteatrze pod Grojcem. Dań prezentowanych na wystawie będzie można spróbować od godz. 13:00. Mało tego, góralska kuchnia nie będzie mieć przez gośćmi tajemnic. Każdy będzie mógł poznać przepisy, na podstawie których zostały przygotowane dania. - Chcemy by osoby, które uczestniczą w imprezie mogły spróbować czegoś, z czego nasz region może być dumny w całej Polsce, czyli świetnego, zdrowego jedzenia, które daje duży sił i energii. Będzie można spróbwać najlepszych potraw z Beskidów i Podhala - mówi Prezes Stowarzyszenia Koalicja Marek Ziem Górskich Antoni Szlagor.

Wystawa organizowana jest w ramach realizacji zadania "Razem, zdrowo i wesoło - akcja edukacyjno - integracyjna promująca góralskie tradycje kulinarne i zdrowy styl życia". Projekt dofinansowany w ramach Programu Fundusz Inicjatyw Obywatelskich.

» powrót