Twoja przeglądarka nie wyświetla HTML5

Integracyjne warsztaty lokalnych tradycji kulinarnych i kulturalnych

Warsztatami kulinarnymi w Szkole Podstawowej nr 1 w Żywcu rozpoczęliśmy cykl "Integracyjnych warsztatów lokalnych tradycji kulinarnych i kulturalnych" realizowany w ramach Programu Fundusz Inicjatyw Obywatelskich. Projekt obejmuje edukacją uczniów klas I żywieckich Szkół Podstawowych oraz uczniów klas II Szkół Podstawowych w Suchej Beskidzkiej i w Nowym Targu. Dzięki niemu, aż 300 dzieci pozna zasady zdrowego żywienia, ale będzie mogło również samodzielnie - pod okiem Pani Sylwii Krębuszewskiej oraz jej asystentów - przygotować rozmaite smakołyki.

Podczas dzisiejszych warsztatów uczniowie wypiekali chleb, formując bochenki na zakwasie żytnim naturalnym dawną techniką oraz sensorycznie zapoznali się z jego strukturą, zapachem i smakiem zakwasu. Nauczyli się również rozpoznawać różne rodzaje mąk. Następnie przygotowywali samodzielnie ciasteczka piernikowe, poznając jednocześnie przyprawy: cynamon, imbir, gałkę muszkatołową, kolendrę, kardamon, goździki, kminek oraz cukier brzozowy. Na koniec zajęć dzieci dekorowały samodzielnie pieczywo obrzędowe - Nowe Latko.

Młodych cukierników w czasie warsztatów odwiedził również Burmistrz Żywca - Prezes KMZG - Antoni Szlagor, który podkreślił, iż odpowiednia dieta i dobór wartościowych składników zwiekszają szanse na zdrowe i długie życie. Uczniowie złożyli na ręce Burmistrza specjalne podziękowanie podpisane własnoręcznie przez wszystkich uczestników.

» powrót